Palamaner Neerlagunta

PALAMANER, wijkcentrum in Neerlagunta

[wppa type=”cover” album=”6″ size=”100%”][/wppa]

In 2018 werden 80 kinderen opgevangen. Deze komen in de namiddag na schooltijd naar het centrum. Ze krijgen daar 2 uur lang extra onderwijs en oefening en daarna een voedzame maaltijd. Onze stichting zorgt voor boeken en schooluniformen, ziet toe op de medische verzorging en betaalt de extra maaltijden voor de kinderen. Suryodaya is vanaf het ontstaan bij het centrum betrokken en financierde de bouw van de lokalen.

Uit het verslag van juni 2017:
We, the Daughters of Divine Providence, take care of Neerlakunta village. Our main service is education, giving tuition for 95 students from classes 1st to 10th.  The students’ family background is very pitiable. Their parents are unable to educate them. They are illiterate. So we have to inculcate in their parents the value of education. Since they are unable to provide necessary things to go to school, at the beginning of the scholastic year, we provide them with uniforms and stationery.
We celebrate with them all the festivals like Children’s Day, Christmas and National festivals. During holidays we conduct summer camp.  They are so happy to come to center and spent their time with us. We invite resource persons to conduct seminars for these students in order to make them aware of the current situations.

Kinderen ontvangen hun uniform

Kinderen ontvangen hun uniform

Er word ook veel aandacht besteed aan de ondersteuning van de ouders om ze te motiveren hun kinderen naar school te blijven sturen. Het is belangrijk dat de ouders zich gezien en serieus genomen voelen. Er zijn regelmatig bijeenkomsten met de ouders en zij helpen ook mee aan het draaiend houden van het centrum. Dat onze steun voor individuele kinderen echt een verschil kan maken wordt geïllustreerd door het onderstaande voorbeeld uit het verslag van juni 2017.

Achtergrond

Neerlagunta is een kleine nederzetting, een kilometer of drie buiten Palamaner. Het is spontaan en illegaal gegroeid op een plek die door niemand werd geclaimd. Er wonen nu ongeveer 200 gezinnen met 7 mensen per gezin gemiddeld. De mensen zijn arm en ongeletterd en hebben hun handen vol aan het voorzien in de dagelijkse levensbehoeften. Onderwijs staat niet hoog op de prioriteitenlijst. De kinderen worden vroeg uit werken gestuurd om bij te dragen in het gezinsinkomen.

De kinderen komen graag na school naar het centrum, voor een bord ragi-pap, voor bijscholing en om te spelen op de veilige en schone speelplaats. In de dagelijkse praktijk zwaait Jesuray er de scepter. Hij heeft aanzien in het dorp en gezag over de kinderen. Het centrum is een noodzakelijke aanvulling op het gebrekkige overheidsschooltje van Bummapalli, waar de kinderen overdag heengaan. Het onderwijs daar gaat maar tot de 4e klas. Als de kinderen de vierde klas af hebben kunnen ze in Palamaner naar een betere school. Het verschil is echter voor de meeste te groot om de sprong te maken. Daarom ondersteunen wij de kinderen met bijlessen na 4 uur. Omdat ze anders vaak met honger op school zitten krijgen ze vooraf een eenvoudige maaltijd.
Het centrum is een aanwinst voor de lokale gemeenschap. Het speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van een sociale samenhang in deze nederzetting. Prioriteit heeft het stimuleren van onderwijs en het verbeteren van de gezondheid van de kinderen.